Het belang van corporate tax planning voor ondernemingen: Hilde Wampers, Managing Director bij TaxProject.be, geeft tekst en uitleg

Als ervaren Global Tax Leader & Non-Executive Director heeft Hilde Wampers een indrukwekkend curriculum opgebouwd. Meer dan 20 jaar was ze bij Proximus actief in tax planning en risk management. Hoe schat zij het belang van corporate tax planning in voor bedrijven? En hoe haal je de beste fiscale experten aan boord?

Corporate tax planning in driver’s seat

Een tax director of VP Tax in een onderneming moet diverse kerncijfers van nabij opvolgen. Hilde Wampers: “Ik denk onder andere aan de Effective Tax Rate, Tax Cash en het aantal fiscale geschillen. Hoe zorg je voor een goede opvolging van Tax Cash-betalingen? Hoe kun je je upfront indekken bij discussies met de fiscale administratie? En wat met de ‘Risk Appetite’ of risicobereidheid binnen jouw onderneming? Hoeveel risico wordt intern geaccepteerd om waarde te creëren en een bepaald rendement te behalen? Als tax director of VP Tax moet je dit soort discussies in alle openheid kunnen voeren met jouw ceo of auditcomité. Zerotolerantie op het vlak van risico’s heeft immers ook een prijskaartje.”

Naar een business minded tax team

Hoe zorgde Hilde er bij haar vorige werkgevers voor dat haar team van fiscale experts ook echte business partners werden? Ze legt uit: “Een eerste screening van (nieuw) toptalent gebeurt uiteraard tijdens selectiegesprekken. Heeft iemand de juiste mindset om proactief problemen te detecteren? Is de persoon in kwestie bovengemiddeld leergierig, onderhandelingsvaardig en resultaatgericht? Daarnaast is het belangrijk om collega’s te helpen ontbolsteren en hun (verborgen) professionele talenten te laten ontdekken. Via ‘carefrontation’ kun je samen verbeterpunten aanpakken.”

“Ga op zoek naar medewerkers ‘who can speak up’ en risico’s durven benoemen. Daarnaast zijn projectmanagement- en analytische skills superbelangrijk. Bespreek met jouw team hoe collega’s elkaar kunnen inspireren, zodat je samen efficiënter aan de slag kunt gaan. Bij de aanpak van corporate tax-vraagstukken is het trouwens niet enkel de mening van de tax director die telt, maar de visie van het hele team die het verschil maakt.”

Corporate tax planning: meedenken met business strategie

Samen met jouw team moet je als tax director of VP Tax voortdurend de vinger aan de pols houden van de business strategie. Hilde legt uit waarom: “Voor een performante tax planning is een heldere kijk op de business strategie van essentieel belang. Waar is de business mee bezig? Hoe kan de onderneming nieuwe markten aanboren? Hoe ziet de convergentiestrategie er uit? Deze strategische beslissingen hebben steeds een impact op de tax assets. Met andere woorden: hoe slaagt de directie er in om op de meest kostenefficiënte manier de onderneming te reorganiseren en klaar te stomen voor toekomstige uitdagingen?”

“Als tax team moet je goed begrijpen waar de business naar toe wil, om zo de impact op fiscaal vlak te kunnen begrijpen. Belangrijk hierbij is dat je alle mogelijke scenario’s goed inschat. Het werk van het tax team is veel meer dan louter opportuniteiten zien. Het puur conceptuele moet aangevuld worden met oog voor detail in de implementatie ervan, met onder andere correcte fiscale aangiftes en een jaarlijkse opvolging. Over de jaren heen is dit steeds belangrijker geworden, gestuurd door de nood aan meer transparantie.”

Op welke key figures moet een tax director of VP Tax focussen? Hoe bouw je een business driven fiscaal team uit dat in alle transparantie aan de slag gaat? Beluister hier onze podcast met Hilde Wampers.

Het belang van corporate tax planning voor ondernemingen: Hilde Wampers, Managing Director bij TaxProject.be, geeft tekst en uitleg

Groei in uw
vakgebied

Vond u dit interessant? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
Dan krijgt u onze beste artikels en podcasts in uw mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.