De wisselwerking tussen CEO en CFO en hoe elkaar uit te dagen: Gert Van Gestel, CEO bij Connect+ Group, deelt zijn ervaring

Na een lange loopbaan in de bouwsector kwam Gert Van Gestel in 2020 aan het roer van Connect+ Group. Deze groep van drie bedrijven is als marktplaats voor consumenten, kmo’s, producenten en vakmannen actief in een snel veranderende markt. Hoe schat Gert het belang van finance in? En hoe omringt hij zich met het beste finance talent?

Het belang van finance voor een CEO

Voor Gert Van Gestel staat één ding alvast als een paal boven water: zonder een grondige kennis van kerncijfers kan een onderneming niet goed geleid worden. “Omdat ik zelf geen financiële achtergrond heb, is de CFO mijn wingman. Het aansturen van drie grote bedrijven – met elk een eigen cultuur, verkoopsmodel en afzetmarkt – maakt dat mijn CFO een cruciale rol speelt in het controleren, superviseren en rapporteren van financiële en niet-financiële cijfers. Dit levert me als kapitein van het schip essentiële informatie op om de juiste koers te bepalen en aan te houden.”

Welke key figures staan centraal?

Voor Gert tellen uiteraard de klassieke financiële kerncijfers, zoals onder andere cash flow, EBITDA en marge. “Die cijfers moet steeds onder controle zijn. Maar daarnaast hecht ik evenveel belang aan niet-financiële waarden, zoals de tevredenheidsscore bij onze medewerkers en klanten (gemeten via de Net Promotor Score). Want zonder tevreden en gelukkige mensen binnen en buiten de onderneming kun je geen goed beleid voeren. Door onze klanten zo goed mogelijk te servicen en interne medewerkers optimale arbeidsomstandigheden te bieden, ligt de weg naar duurzame omzet en groei open. En dit zorgt dan weer voor tevreden aandeelhouders en andere stakeholders.”

Kwaliteiten van een sterke CFO

Hoe schat Gert de kwaliteiten van een goede CFO in? “Uiteraard zijn de kwaliteit en juistheid van de opgeleverde financiële cijfers primordiaal. Zeker bij verschillende bedrijfsentiteiten – zoals in onze groep het geval is – is de nodige expertise nodig om uiteenlopend cijfermateriaal goed te beheren en te rapporteren. In welke markten scoren we goed? Hoe presteert onze groep op het vlak van cash flow? Hoe zit het met de voorraadrotaties? En hoe scoort onze aanpak ten opzichte van onze directe concurrenten?”

“Daarnaast schat ik ook het element inlevingsvermogen heel hoog in. Persoonlijk vind ik dat een CFO niet louter mag focussen op cijfers, maar ook geconnecteerd moet zijn met de business en mee betrokken moet zijn met wat leeft in onze drie bedrijven. Omdat ik via ‘low level’-updates met mijn CFO de vinger aan de pols wil houden, reken ik erop dat hij over een gezonde dosis assertiviteit en extraversie beschikt om in besprekingen met externe stakeholders voldoende tegengas te bieden. Als CEO kan ik vervolgens een iets commerciëlere rol spelen. Ik raad collega’s aan om bij het rekruteren van financecollega’s voldoende aandacht te besteden aan een goede match met de bedrijfscultuur.”

Eerste 90 dagen: waarop focussen?

Bij een nieuwe job zijn de eerste 90 dagen zeer belangrijk. Tijdens die opstartfase leer je immers jouw nieuw bedrijf, taken en collega’s kennen. Hoe verliep dit bij Connect+ Group? Gert: “In ons bedrijf gingen de CFO en ikzelf kort na elkaar aan de slag. Als CFO deed ik mijn best om de diverse entiteiten en medewerkers zo goed mogelijk te leren kennen, gecombineerd met het detecteren van bottlenecks in voornamelijk operations en sales. Mijn CFO richtte zich vooral op de financiële structuur en bijhorende knelpunten. Vervolgens stelden we onze Raad van Bestuur een eerste plan met prioriteiten voor, om op die manier laaghangend fruit te kunnen plukken en interne processen en marges te optimaliseren.”

“De eerste drie maanden moet je alle bedrijfsprocessen goed doorgronden, om te vermijden dat je daarna teveel brandjes moet blussen. Die grondige studieronde moet je trouwens goed communiceren aan de aandeelhouders, zodat ze weten dat je een tijdsblok voor lekdetectie voorziet.”

Elkaar uitdagen is key

Via een open en transparante communicatie houdt Gert mogelijke verbeterpunten continu bespreekbaar: “We zijn in de eerste plaats een C-team, met wekelijks overlegmomenten over waar elke C-executive mee bezig is, waar hij of zij tegenaan loopt en hoe collega’s hier eventueel kunnen helpen. Dankzij duidelijke interne afspraken laten we eenieder zijn of haar verhaal doen, zonder te onderbreken, te (ver)oordelen of een eigen mening te pushen. Als CEO moet ik soms durven toegeven dat de visie van een collega waardevoller is. Zonder talentvolle collega’s rond zich is de job van een kapitein zeer lastig, en vaart het schip de verkeerde kant uit. Met dialoog in plaats van discussie kom je al een heel eind.”

Benieuwd naar de visie van Gert Van Gestel op het belang van een goede wisselwerking tussen CEO en andere leden van het C-team? Beluister nu onze podcast ‘CEO Series: Gert Van Gestel’.

De wisselwerking tussen CEO en CFO en hoe elkaar uit te dagen: Gert Van Gestel, CEO bij Connect+ Group, deelt zijn ervaring

Groei in uw
vakgebied

Vond u dit interessant? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
Dan krijgt u onze beste artikels en podcasts in uw mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.